Wadi Sura/Gilf Kebirdeki, 'Hand Prints and People' Tablosu Okuması

 

 

‘Hand Prints and People’ tablosu günümüzden altı-sekiz bin yıl öncesine tarihlenen, Neolitik döneme ait, Mısır’ın güneyinde Libya sınırında Wadi Sura/Gilf Kebir bölgesindeki bir mağara tablosudur. Büyük Sahra çölü içerisinde yer alan Gilf Kebirin bir zamanlar Büyük Sahra Çölü ile birlikte farklı bir resim çizdiğini. Afrika’nın bir kısım orta ve güney bölgeleri gibi yeşil ve sulak bir alan olduğunu uzmanlar bize bildirmektedir. Büyükçe bir alanı kapsayan küresel boyutlu bir iklim değişikliğinden sonra bölge çölleşmiş ve buralarda yaşayan halklar da Nil havzalarına göçmek durumunda kalmışlardır. Gilf Kebirdeki mağara resimlerindeki yüzen ve dans eden, üretim yapan, sosyal etkinliklerde bulunan insan figürlerinden, bu bölgenin bir zamanlar refah içinde burada bir medeniyet ve yaşam kurdukları anlaşılmaktadır. Mağara resimlerindeki sanatın ince ve ayrıntılı çizimlerinden bile bu insancıl ve refah medeniyeti, anlaşılabilirdir.

‘Hand Prints and People’ tablosu çizim ve sanat açısından Gilf Kebirdeki diğer resimlerle aynı kalitededir, ve fakat karmaşık figürlere sahiptir, çok farklı bir hikayeyi anlatmaktadır;

Resimde bir kaç el hariç, diğer eller parmak aralıkları açık pozisyonlarda çizilmiştir. Yine birkaç insanın durağan resmedilmesine karşılık, diğer insanlar şaşırmış, hareketli, koşar hallerde resmedilmiştir. İnsan resimleri kadın, erkek, çocuk figürleri olarak resmedilmiştir. Resmedilen hayvanların birçoğu bir durumdan kurtulma çabası içerisinde gösterilmiştir.  

AP86N7 Rock art, Mestekawi Cave, Gilf Kebir, Egypt’s Western desert.. Image shot 2006. Exact date unknown.

Tablonun ana figürleri;

Eller,

sırtında insanlar taşıyan aslan,

ön sağ eliyle selam veren aslan,

belden aşağısını gemi/kayık gibi kullanan deniz erkeği,

deniz erkeğinden insana dönüşen ve bir kayık filosuna önderlik eden kahramanımız,

ve maruz kaldığı durumdan kurtulmaya çalışan insanlar ve hayvanlardır.

Tablonun ana figürleri içerisinde ay ve güneşi, su kütlesini ve yerden fışkıran suları da saymak durumundayız.

Tablonun renklendirilmesi ve ışık düzeni de yaşanılan olayla uyumlu bir şekilde resmedilmiştir.

(Biz bu tabloyu ayrıntılı bir şekilde dijital ortamda okuduk ve www.kemalduruhan.net‘te yayımladık. Görseller eşliğinde tanıtımımıza, zikredilen sitemizden ulaşabilirsiniz.)

NOT:  ‘Hand Prints ve People’ tablosu etraflıca ilk defa tarafımızdan yorumlanmıştır.

Kaynak:

AP86N7 Rock art Gilf Kebir görseli

https://metro.co.uk/2016/03/01/these-8000-year-old-hand-prints-in-cave-painting-werent-made-by-humans-scientist-claims-5727861/amp/

Kaynak:

https://www.akademikakil.com/gilf-kebir-wadi-surada-eller-neden-havada/kduruhan/

hosting by HostEviniz